Při bezlepkové dietě se mnohem lépe hubne

22.01.2023 | Hubnutí

Lepek je v běžné stravě v produktech obsahující pšenici, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny. Pro celiaka je lepek nepřítel, ale bezlepková strava se v posledních letech stala moderní i pro lidi, jimž lepek zažívací potíže nepůsobí. Věří totiž, že lepek způsobuje obezitu. Není tomu tak. Jen v běžné stravě obsahující lepek je více kalorií a málo vlákniny. Takže když lidé začnou držet bezlepkovou stravu, zhubnou tím, že se stravují zdravěji a konzumují více vlákniny.

Vyřazením lepku člověk ze stravy vyřadí většinou především pečivo a těstoviny vyrobené z pšenice či žita. Zvýší příjem zeleniny, přírodní rýže a alternativních obilovin. Tím se zvýší příjem vlákniny a zlepší mikrobiologické složení ve střevech. Právě střevní bakterie jsou přitom zodpovědné za snížení míry zánětů v těle a také za lepší metabolismus tuků. Tělo je přestane ukládat a drží si méně tukových zásob (1).

Bezlepkové potraviny nemusejí být nutně zdravou volbou tak, jak si mnozí myslí. Prokázalo se (2), že ve srovnání s vysoce lepkovou stravou ta bezlepková vede k pozitivním strukturním a funkčním změnám ve složitém ekosystému střevních bakterií, omezuje uvolňování vodíku a také snižuje plynatost. Také jsme pozorovali mírné hubnutí, které s tím vším souvisí.

Lepek a těhotenství

Lepek ostatně není v hledáčku vědců poprvé a určitě ani naposledy. Nedávno přišli vědci (3) s tím, že těhotné ženy, které se ládují nadměrným množstvím pečiva a těstovin, rodí častěji děti s diabetem typu 1. Tedy závažnou formou diabetu závislého na pravidelném podávání inzulinu injekcí.

Zatímco v minulosti bylo prokázáno na zvířecích modelech, že bezlepková dieta během březosti je stoprocentní prevencí diabetu typu 1 u potomků, vědci neměli důkazy u člověka. Mezinárodní tým odborníků (3) v čele s těmi dánskými proto zkoumal vztah mezi konzumací lepku a diabetem typu 1 u třiašedesáti tisíc dánských žen.

A z analýzy (3) vyplývá, že čím více potravin obsahujících lepek matka jedla v těhotenství, tím častěji měla dítě s diabetem typu 1. Průměrná spotřeba lepku činila třináct gramů za den. Minimálně sedm gramů a maximálně dvacet gramů. A u žen konzumujících dvacet gramů lepku denně bylo riziko dítěte s diabetem typu 1 dvakrát vyšší než u žen konzumujících sedm gramů lepku denně.

Ačkoli autoři netvrdí, že by se těhotné ženy měly držet zcela bezlepkové diety, rozhodně by měly být opatrné při nadměrné konzumaci pečiva (především bílého), výrobků z bílé pšeničné mouky, těstovin apod (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144711/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625598/  






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat