Podzimní jídelníček pro štíhlou linii těla

28.09.2022 | Hubnutí

Ty tam jsou díkybohu doby, kdy jste na podzim a v zimě na pultech obchodů nenašly téměř žádné ovoce či zeleninu. Dnes si můžete vybírat z nepřeberného množství. Co určitě zařadit do jídelníčku pro štíhlou linii?

Kumquaty

Ovoce připomínající miniaturní, podlouhlé pomeranče se skvěle hodí jako nízkokalorická svačinka – jeden plod má pouhých 13 kalorií.

Pomeranče, mandarinky, klementinky…

Spousta vitaminu C a málo kalorií. Zdravá svačinka, a navíc i prevence nachlazení.

Grapefruity

Jedna z diet je přímo zaměřená na konzumaci grapefruitů. A ačkoli jejich vliv na štíhlou linii nebyl nikdy vědecky dokázán, pravdou je, že má toto ovoce poměrně málo kalorií a dokáže skvěle zasytit.

Kaki churma

Toto exotické ovoce má výraznou a lahodnou chuť, což je v kombinaci s malým počtem kalorií skvělý předpoklad pro zařazení do jídelníčku.

Mango

Obsahuje spoustu důležitých živin, a navíc je bohaté na vlákninu, takže dokáže nadlouho zasytit. Skvěle se hodí i do salátů – lehká a zdravá večeře je na světě.

Zelí

Ať už bílé nebo červené, zelí se skvěle hodí do zimního jídelníčku. Než ho přidáte do salátu, spařte jej ve vroucí vodě – bude stravitelnější.

Mrkev

Téměř univerzální zelenina. Nejenže je plná důležitých vitaminů a vlákniny, ale hodí se jak k tepelné úpravě, tak i jen tak ke chroupání. Mimochodem, zkuste si ji večer nakrájet k televizi – získáte úžasnou náhradu nejrůznějších chipsů apod.

Celer

Poměrně neprávem opomíjená zelenina, respektive nepříliš oblíbená jinak než smažená nebo v polévce. Ale zkuste celer přidat třeba do salátu, nebo jej upečte k masu. Získáte nízkokalorické jídlo, které zasytí.

Brokolice

Zdroj vitaminu A a kalcia, navíc plná antioxidantů, ovšem téměř bez kalorií. Jen ji nesmíte příliš uvařit – ztratí podstatnou část živin, a navíc dostane poněkud nevzhlednou barvu.

Fenykl

Na našich talířích sice fenykl ještě příliš nezdomácněl, ale dejte mu letos šanci! Skvěle se hodí do salátu, ale také k masu nebo do polévek. Přidat jej můžete i do celozrnného sendviče.

Cibule

Tahle zelenina pomáhá ve snahách při hubnutí především tím, že obsahuje chrom. Takže na ni nezapomínejte a nepoužívejte ji jen jako základ pod maso apod. V zimě jistě oceníte třeba horkou cibulačku.

Pórek

Obsahuje železo a vápník, má skvělou chuť, ale málo kalorií. Zkuste jej do salátů, ale také jako přílohu k masu nebo zapéct se ostatní zeleninou. Možností je spousta.

Saláty

Jakýkoli zelený salát, ale třeba také čekanka nebo špenát, se dá bez problémů sehnat i v zimě, a tak bychom toho měli využít. Spousta vlákniny, nějaké ty živiny, málo kalorií. Ideální kombinace…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8465681/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat