Ostružiny skvěle zapadají do redukčního režimu

Zaplní váš žaludek, ale zároveň obsahují málo kalorií. Ostružiny jsou zkrátka skvělým doplňkem každého zdravého stravovacího plánu. I toho redukčního!

Ostružiník (Rubus) je velmi velký rod známých rostlin z čeledi růžovité. Uvádí se, že existuje až 338 druhů této rostliny! Pro potravinářské účely se sbírají plody, pro léčebné účely do konce 20. století byl využíván téměř výhradně list. Dnes, po objevení výjimečně silného ochranného a antioxidačního účinku obsažených bioflavonoidů, patří chutné plody mezi důležité léčebné potraviny. Když pomineme antioxidační účinek flavonoidů a přítomnost vitaminu C, jsou i další záležitosti, díky kterým ve spojitosti s ostružinami nadchnete (1).

Ostružiny obsahují velké množství vody, což je důvod, proč by se měly stát součástí nízkokalorického a dietního jídelníčku. Však jeden šálek ostružin má pouze 62 kalorií (1)! A co další výhody?

Vláknina

Ostružiny jsou naplněny dietní vlákninou (mohou se pochlubit 7,6 gramu na šálek), což je skvělá zpráva. Diety s vysokým obsahem vlákniny zvyšují úbytek tělesné hmotnosti u obézních jedinců, proto odborníci doporučují konzumovat 14 gramů vlákniny na každých 1000 kalorií přijatého jídla (2).

Protein

Protein je užitečný při ztrátě tělesné hmotnosti, protože pomáhá tělu spálit více kalorií a zvyšuje pocit sytosti. A věřte nebo ne, ostružiny jsou domovem některých bílkovin (jedná se o 2 gramy na šálek). Chcete-li jich přijímat ještě víc, zkuste konzumovat grilované kuře, nízkotučný tvaroh, mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, pak také tofu, krůtí nebo vegetariánský burger, ořechy či semena (2).

Doporučené množství

Jak již bylo zmíněno, experti doporučují (3) konzumovat 1 šálek ostružin denně při konzumaci 1000 až 1200 kalorií a 1,5 šálku ovoce při spotřebě 1400 až 1800 kalorií – denně. Pokud už teď kroutíte hlavou, kde asi ostružiny v nějakém takovém lednu, kdy se lidé nejvíce vrhají do předsevzetí a snaží se zhubnout, pořídíte, věřte, že to jde i moderním způsobem.

V lékárnách a zdravých výživách jsou k mání ostružiny sušené mrazem. Při tomto procesu (4) dochází k odstranění 95 % vody. Takto upravené ovoce si zachovává svoji chuť, vůni, strukturu, přirozenou barvu, živiny, vitaminy a minerály a zároveň vyniká dlouhou trvanlivostí.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/BlackBerry, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827020/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127818/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3465145/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat