Nejkratší cestou k hubnutí je cvičení s prázdným žaludkem

26.01.2023 | Hubnutí

Vědci z Bathu prokázali, že doporučení trenérů, aby člověk necvičil s plným žaludkem, je při snaze výrazně zredukovat tělesnou hmotnost skvělou radou. Pokud člověk cvičí hladový, nejrychleji se spalují tuky v podkoží a oblasti břišní dutiny. Odložte tak nachystanou svačinku a vzhůru do cvičení!

Cvičení v hladovém stavu může evokovat příhodné změny v tukové tkáni a to vede ke zdravotním výhodám v dlouhodobém měřítku. Při cvičení na lačný žaludek s pocitem hladu se aktivují v tukové tkáni geny, které vyvolávají spalování tuků a jejich odbourávání. Pokud má ale člověk žaludek plný a necítí pocit hladu, k aktivaci genů v tukové tkáni nedojde (1).

Skvělý začátek dne

Doporučení odborníků (2) je takové, že nejlepší je zacvičit si chvíli poté, co ráno vstaneme z postele. A tedy ještě před snídaní. Přemýšlíte, která pohybová aktivita je po ránu nejlepší? Pak pro vás máme několik tipů (3).

Chůze

Jedná se o nejpřirozenější pohyb, a tak byste ji neměli podceňovat. Chůze je prospěšná celému našemu organismu, nezatěžuje klouby, navíc pokud jste sportovec-začátečník, pak se při ní nebudete cítit tak vyčerpaně, jako kdybyste se hned z ničeho nic pustili do sprintu. Vychutnejte si růžová rána příjemnou a svižnou procházkou. Třeba k ní přemluvíte i partnera/partnerku a přidá se i úžasná romantika.

Běh

Jste nadšenci do běhu? Pak vězte, že je to sport, který je pro rána jako dělaný. Posílíte fyzičku, rozproudíte hormony, které vám zaručí skvělou náladu na celý den, usnadníte si hubnutí (tedy pokud se o to snažíte), zkrátka ho vaše tělo bude milovat. Mimochodem, i když se tím připravíte o krásy probouzející se přírody, můžete si pořídit i pás na běhání a běhat třeba v obýváku. I to se totiž počítá!

Protahovací cviky

Nějak si nedovede představit, že byste hned po ránu natáhli tenisky a šli běhat? Ani tak byste ale neměli na pohyb zcela rezignovat! Dopřejte svému tělu příjemné probuzení a pořádně ho protáhněte. Na internetu najdete spoustu nejrůznějších cviků, které vám pomohou protáhnout přesně ty svaly, jež to potřebují. A kdybyste nevěděli, jak začít, věřte, že starý dobrý „kočičí hřbet“ je skvělý start!

Švihadlo

Tato cvičební pomůcka našeho dětství se vrací na výsluní. A ve velkém! Milují ji i nadšenci fitness. Ostatně není divu. Při skákání přes švihadlo posílíte i svaly, o nichž jste nevěděli, především na spodní polovině těla. Jedinou nevýhodou tohoto pohybu je, pokud bydlíte v paneláku a pod vámi žijí nerudní sousedé, kterým vaše ranní poskakování nejspíš nebude úplně po chuti…

Kliky/planking

Už jste slyšeli o takzvaném plankingu? Pak je na čase ho vyzkoušet! Tohle cvičení stojí za dokonalými postavami mnoha celebrit. A není divu, posílí totiž prakticky všechny skupiny svalů, co na těle máte (mnohdy i ty, o nichž jste dosud vůbec netušili). Zkuste se porozhlédnout na internetu – určitě pochopíte, o čem je řeč. Nepodceňujte ani klasické kliky – také díky nim posílíte spoustu svalů a své tělo po ránu dokonale probudíte!

Zdroj: (1) www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/is-exercise-best-served-on-an-empty-stomach/A04D0203FA9EE39985F0E8E8D2162D10, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503250/, (3) názor autora 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat