Sabotérem úspěšné diety je především rodina

11.08.2022 | Hubnutí

Hubnoucí plán je jedna věc, realita ta druhá. Bohužel. Někdy je tak těžké dodržovat vlastní cíle. Zvlášť když vám ostatní (vědomě i nevědomě) hází klacky pod nohy. Čemu všemu můžete čelit, když začnete s dietou?

Ať už je to úmyslné nebo ne, vaši blízcí vážně mohou sabotovat to, o co se momentálně snažíte. Hubnete a sníte o menší velikosti plavek? Dopředu všechny upozorněte, ať se vyhnou všemu, co by mohlo vaše plány zhatit (1). Ostatně, však to nejspíš znáte….

My tě máme rádi i tak!

I když je velmi roztomilé, že přítel, sestra či matka vyjadřují lásku a obdiv i nad vašimi špeky, odborníci před tím varují. Podle nich je to něco jako forma vydírání. Možná se vás jen snaží uchránit vás před zklamáním z neúspěchu, což je sice šlechetné, ale jinak k ničemu.

Neustále opakujte, proč chcete zhubnout, a sdělujte svůj záměr rodině. Snadněji tak zůstanete na trati. Ostatní brzy pochopí, že to všechno myslíte vážně. Řešením je i zapojení některých ze svých blízkých do společného projektu. Vzhledem k tomu, že pak budete na stejné lodi, změní se jejich přístup z demotivačního na povzbuzující.

Pojďme spolu do baru nebo nové restaurace

Vždy se najde někdo, kdo přijde s nápadem vyrazit si večer ven nebo jen zajít na jídlo. Pravděpodobně se to stočí na dobrůtky nebo alkohol, jak jinak. Co je vaším úkolem? Vybrat si z nabídky to správné pro vás. Jestliže víte, že tak silnou vůli nemáte, včas odmítněte nebo sami navrhněte restauraci. Takovou, kde vám dají čerstvé saláty. Mimochodem, popovídat si s kamarádkou nebo příbuzným můžete i během procházky či při popíjení kávy. Krizová místa vám tak budou jedno.

Já to platím!

Přátelé objednají jídlo pro všechny a ještě vás upozorní na to, že „přece to nemusíš jíst“. Jistě, svobodná vůle je svobodná vůle, ale to pokušení…. Naberte si smaženého a nezdravého jen minimum, zbytek talíře vyplňte zeleninou. Nikoho neurazíte, ale zároveň snížíte svůj energetický příjem na možné minimum. Příště si ale dejte pozor na větší sešlosti. Čím víc lidí, tím víc „nezdravých“ nápadů.

Ale prosím tě, vždyť je to výjimka

Někdo z rodiny slaví narozeniny, takže se předpokládá, že si ten kousek dortu prostě vezmete. „Neblbni, takový malý kousek. Ty s tím naděláš!“ V podstatě vás strýček nebo sestra nutí k podvádění sebe samých. Vysvětlete těmto ďáblíkům, že když polevíte, budete se k cíli propracovávat o něco hůř. Na důkaz svých slov si s sebou noste svoje laskominy. Kousek ovocného raw dortu, ovocné špízy, jogurtové dipy a tak dále.

Ukaž, podej skleničku!

Neustále doplňování sklenice na víno se taky moc neslučuje s vaší dietou. Několik „dvojek“ může znamenat stovky kalorií navíc. Tentokrát podvádějte zase vy. Značně řeďte vodou a usrkávejte pomalinku tak, aby nebylo co dolévat. Hodně štěstí.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915304/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat