Opravdovému procesu hubnutí brání počítání kalorií

Máte dietu. Nad každým talířem počítáte množství kalorií a to, co není nízkotučné, vám nesmí překročit práh. Je vám to povědomé? Pak toho okamžitě nechte. Jinak se vás nadbytečná kila budou držet jako klíště!

Běžné návyky dietářů? Žádný příjem sacharidů a konzumace potravin s nízkou energetickou hodnotou. Už podle selského rozumu by to přece mělo fungovat. Jenže opak je pravdou! Tahle metoda má podle odborníků zcela opačný efekt. Vede totiž k tloustnutí…

Nízkotučné potraviny jsou zlo

Jogurty a další výrobky, které mají na obale velkým písmem psáno „nula procent tuku“. Nakupujete je ve velkém s vědomím, že po nich nemůžete přibrat? Jste na pěkně velkém omylu. I tyto odlehčené pochoutky obsahují cukry a škroby (1). 

Závěry studie (2) publikované v odborném časopise Journal of Marketing mluví jasně. Podle nich spotřeba netučných potravin vede jen ke ztrátě chuti sportovat. Mnozí po nich totiž získají klamný pocit, že „light“ svačinka jim vynahradí fyzickou aktivitu. Trošku zvláštní, co si budeme vykládat, přesto je to tak. Následky si každý umí představit - žádný pohyb rovná se žádná kila dolů. Další chyba, které se při hubnutí dopouštíte?

Ach, to počítání kalorií

Četné výzkumy (3) ukazují, že ani tahle dieta nefunguje. V 95 procentech případů prý končí nezdarem a dotyčný si maximálně procvičí počty, nic víc. Lékař Rudolf L. Leibel z Kolumbijské univerzity v rámci svého výzkumu (4) zjistil, že pokud lidé počítají kalorie, stanovují si nízký denní příjem, což pro tělo nemusí být příjemné. Organismus se brání zpomalením metabolismu a začne spalovat svaly místo tuků. Není tedy důležité soustředit se na množství, ale spíš na kvalitu toho, co máte na talíři. Když už jsme u toho, víme o někom, kdo v tomhle umí chodit. Přiučíte se?

Žijte jako Francouz

Francouzská gastronomie je ve světě vyhlášená, ale obézního občana aby tam člověk pohledal. A to má tento národ ve zvyku hodovat zejména po večerech! V čem vězí tajemství jejich štíhlosti? Servírují si sice od všeho trochu, ale malé porce. Každé sousto mnohokrát žvýkají a mezi tím udržují konverzaci s ostatními. Nikdy nepočítají kalorie a pokrm si náležitě vychutnají (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7360438/, (2) https://www.researchgate.net/publication/215742821_Health_Halos_How_Nutrition_Claims_Influence_Food_Consumption_for_Overweight_and_Normal_Weight_People, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963888/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962163/, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat