Výběr toho správného oblečení na sport

08.03.2023 | Fitness

Správný oděv je základem každého tréninku. I když se sportovec věnuje rozdílným činnostem, některé prvky oděvu by měly být podobné. Hodně bude záležet na druhu sportu, počasí a osobních preferencích cvičence. Jak si ale vybrat ten správný, aby se v něm cvičilo pohodlně a reflektoval i osobní vkus sportovce?

Při efektivním cvičení dochází k pocení těla. Aby byl sport i v této situaci pohodlný a nedemotivoval vás od výkonu, je potřeba, aby bylo oblečení vyrobeno ze správného materiálu. Jako nejvhodnější volba se jeví směsi syntetických materiálů, jako je polyester, polyamid a elastan. Syntetické materiály totiž lépe odvádí pot a nevsakují ho do sebe. Přidáním elastanu bude oblečení navíc hezky pružné a tím pádem i pohodlné při cvičení.

Výběr obuvi

Základem pro každého sportovce je kvalitní obuv. Ta by měla při konkrétním sportu splňovat určitá kritéria. Na pořádné obuvi by se rozhodně nemělo šetřit. Zvláště důležitá je obuv pro běžce, kteří potřebují chránit svá chodidla a klouby před nebezpečnými nárazy při běhu. Při běhání v nekvalitní obuvi hrozí i zranění kotníku. Důraz na kvalitní obuv by měl být kladen i při běžném navštěvování posilovny. 

Pevná a pohodlná obuv vám pomůže co nejefektivněji projít tréninkem a podat co nejvyšší výkon. Není nic horšího, než když obuv omezuje v pohybu a zamezuje správné technice cvičení. Boty by měly být dostatečně vyztužené a poskytovat oporu chodidlu. Pokud by se navíc cvičenec věnoval silovému tréninku, je dobré si pořídit speciální obuv s vyvýšenou patou, která pomáhá při dřepování. 

Správné oblečení

Oblečení na cvičení se bude mírně lišit podle toho, jestli ho nosí muž nebo žena. Ženy si obvykle oblíbí legíny, které jsou pohodlné a dovolují svobodu pohybu. Naopak muži nosí často kraťasy nebo tepláky. Legíny nosí spíše zřídka, nebo pokud si například při mrtvém tahu nechtějí zranit holeně. Obě pohlaví nosí trička nejčastěji ze syntetického materiálu. Ženy navíc ještě vyžadují speciální sportovní podprsenku, která jim dovoluje volný pohyb. 

Do každého počasí

Dále se oděv bude lišit podle počasí. Často se totiž stane, že je sport vykonáván venku i v chladných měsících. Podle preferencí je dobré k outfitu přidat bundu, zateplené legíny či čepici a rukavice. Oblečení by v žádném případě nemělo příliš odstávat, aby nehrozilo zranění, ale nemělo by ani nějak škrtit, aby nebylo nepohodlné. Sportovní outfit by měl i reflektovat osobní styl cvičence. Nejen na některé ženy působí motivačně, když si pořídí nějaký nový kousek do sportovního šatníku. Když se totiž cítíte dobře, lépe se i soustředíte na trénink. (5)

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat