Po zimní pauze je kondice fuč

Jste přesvědčení o tom, že ačkoli jste si naordinovali zimní sportovní pauzu, hned při prvním jarním tréninku uběhnete deset kilometrů „jako nic“? Takový optimismus vás pravděpodobně přejde už po pár těžce zdolaných metrech. Jak moc se na vás dlouhá přestávka podepíše?

Pohráváte si s myšlenkou, že po zimní pauze zase začnete pravidelně sportovat? Ostatně, podmínky jsou ideální. Není horko ani mráz, slunce svítí ostošest, dny se neustále prodlužují a vy se cítíte motivovaní. Zbývá jen oprášit běžecké vybavení nebo provést jarní údržbu kola a můžete vyrazit. Jaká ale bude vaše kondice? Nepočítejte s tím, že bez problému navážete tam, kde jste přestali.

O profesionálních rekordech si nechte dát

Pokud si chcete zachovat své zdraví, žádná zimní sportovní přestávka neexistuje. Abyste zůstali ve fyzické i psychické pohodě, potřebujete konzistentní celoroční program. Jenom pravidelné cvičení může pozitivně ovlivnit náladu, kvalitu spánku, hladinu energie, kontrolu tělesné hmotnosti a převahu nad stresem (1). Jak moc jste si tedy ublížili tím, že jste se v průběhu nejchladnějších měsíců roku fyzických aktivit vzdali?

Ze zkušeného sportovce začátečníkem

Bohužel ztratíte veškeré výhody, které jste tak pracně získali. Účinek nečinnosti se projeví v řádu několika dní, tříměsíční pauza vás může vrátit do stavu gaučového povaleče (2). Pátráte v paměti, kdy jste cvičili naposledy? Jde to poměrně rychle, kardiopulmonální kondice se snižuje o celých 20 procent už během tří až osmi týdnů od ukončení tréninků. Než si člověk opět vypracuje fyzičku, nějakou chvíli to potrvá (2). Klíčem je samozřejmě pravidelnost, což znamená, že jestli chcete být zase na vrcholu, neměli byste ve svém úsilí polevit.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8365680/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sytý houbový krém

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat