Prosezený pracovní den vyváží půl hodina cvičení

40 minut denně. Tolik času si přece najde každý. A rozhodně by měl, protože když se takové „okénko“ vyplní fyzickou aktivitou, vykompenzuje to škody způsobené sedavou nečinností.

O dnešní době se zcela bez servítek dá říct to, že je sedavá. Lidé tráví přikovaní k židli několikahodinovou pracovní dobu a po příchodu domů polehávají na gauči. I když to může vypadat tak, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, opak je pravdou. Absence fyzické aktivity vede k mnoha obtížím, komplikacím a nemocem. Způsobuje totiž ochabování svalů a řídnutí kostí, přičemž zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu a rakoviny. Taková je situace i důvod, proč má sedavý životní styl podobně zhoubné účinky jako kouření (2).

Není čas ztrácet čas!

Řešení tohoto problému, který přerostl do globální velikosti, je přitom docela jednoduché. K tomu, abyste chránili své zdraví a kompenzovali škodlivé účinky fyzické nečinnosti, vlastně stačí jen trocha vůle. Velice rozsáhlá studie, na které se podílela i Světová zdravotnická organizace prokázala (1), že 40 minut střední až intenzivní aktivity denně vyváží 10 hodin nehybného sezení. Její poznatky zveřejnil akademický žurnál British Journal of Sports Medicine. Dočetli byste se v nich i to, že tu zmíněnou necelou třičtvrtěhodinku není nutné trávit v posilovně. Počítá se totiž i procházka rychlou chůzí, jízda na kole, domácí práce nebo zahradničení.

Nečekejte, až se nemoc zeptá

„V podstatě jakákoli činnost do určité míry pomáhá, neboť přispívá ke snížení rizika předčasného úmrtí souvisejícího se sedavým životním stylem. Hrajte si s dětmi a domácími mazlíčky, zapojte se do hodin jógy nebo tance. Místo výtahu dejte přednost pohybu do schodů. I když se nacházíme uprostřed pandemie, která nás v mnoha směrech omezuje, fyzickou aktivitu bychom v žádném případě neměli zanedbávat, pro zdraví je skutečně klíčová,“ vysvětluje australský vědecký výzkumník a jeden z konzultantů uvedené studie Emmanuel Stamatakis (1). Vezmete si to k srdci? Nikdy není pozdě začít!

Zdroje: (1) www.sciencealert.com/scientists-figured-out-how-much-exercise-you-need-to-offset-a-day-of-inactivity, (2) www.bjsm.bmj.com/content/54/24/1451






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat