Balanční pomůcky procvičí každý ochablý sval

13.07.2022 | Fitness

Tyto pomůcky se používají nejen při skupinových a individuálních lekcích, ale také v rehabilitaci. Možná jste měli někdy tu možnost s těmito pomůckami cvičit a zjistili jste, že i když cvičení vypadá úplně obyčejně, není to tak jednoduché.

Pomůcky jsou různých velikostí a tvarů, nejčastěji se jedná o nafouknuté gumové čočky, míče, míčky, válce či půlkruhovité plochy. Hlavním cílem těchto pomůcek je zejména udržení rovnováhy v různých pozicích. Ve stoji, na jedné noze, vleže či vsedě. Na balančních pomůckách bývá zapojeno velké množství svalů, čímž se rozvíjí koordinace a posiluje se hluboký stabilizační systém páteře (1).

Hluboký stabilizační systém je v podstatě soubor svalů, které zpevňují trup a páteř při stoji, ale také při pohybu. Patří sem hlavně svaly podél páteře, břišní svaly, svaly pánevního dna a dýchací sval bránice. Souhra těchto svalů vytváří určitou rovnováhu a stabilizaci těla, je-li tato souhra narušena, dochází k neoptimálnímu zatěžování svalů a kloubů, zvyšuje se napětí v určitém místě, dochází k přetížení, což se nejčastěji projevuje akutní a chronickou bolestí zad (1).

Benefity cvičení s balančními pomůckami

Posiluje oslabené svaly zad, břicha, končetin a hluboký stabilizační systém, zlepšuje rovnováhu a koordinaci těla, zlepšuje celkovou pohyblivost, docílíte lepšího držení těla, zvyšuje svalovou sílu, kompenzuje jednostranné zatížení a upravuje svalovou dysbalanci, prevence bolestí zad (2).

Overball

Je nafukovací, malý, měkký míček o průměru 25–35 cm, s nosností až 180 kg. Nejčastěji je užíván ve fyzioterapii nebo při pilates. Míček se většinou nenafukuje na maximum, ale nechává se spíše polo vyfouknutý.

Fitball

Je velký, nafukovací, gumový míč o průměru 55–85 cm, s nosností až 200 kg. Užívá se k protahování, posilování, k rehabilitačnímu cvičení či k relaxaci.

Bossu

Je oboustranná pomůcka, z jedné strany je pevná plocha o průměru asi 63 cm a z druhé strany je nafouknutá, gumová polokoule. Má oboustranné nestabilní užití, což umožňuje variabilitu balančních cviků. Dá se na něm sedět, ležet ale i stát.

Balanční čočky

Jsou nafukovací, gumové čočky s masážními výstupky, o různých průměrech. Používají se v rehabilitaci, ve zdravotním cvičení a při posilování. Nejčastěji se na nich sedí a stojí.

Toto jsou nejpoužívanější balanční pomůcky, ale je jich samozřejmě více. Při cvičení s balančními pomůckami dbejte velké opatrnosti, díky nestabilitě těchto pomůcek je zhoršená rovnováha a koordinace. Z počátku se vyplácí cvičení pod dozorem či za přítomnosti trenéra nebo fyzioterapeuta. Je důležité získat jistotu, naučit se správně vykonávat cviky, zvyknout si na nestabilní pomůcku a naučit se dobře pomůcku používat.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7466089/m, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5005874/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat