Quinoa snižuje váhu i cholesterol

Když je jídlo chutné a ještě podporuje zdraví, bývá to vždycky trefa do černého. Jedním příkladem za všechny je quinoa, která poskytuje spoustu důležitých látek, přičemž neutralizuje volné radikály, normalizuje tlak a zlepšuje funkce metabolismu.

Ačkoli by se mohlo zdát, že quinoa patří mezi obiloviny, z botanického hlediska je to spíše semeno. Ovšem protože obsahuje podobné živiny jako obilná zrna a konzumuje se také stejným způsobem, nazývá se pseudoobilovinou. Jako o posvátném jídle o ní lidé smýšleli už ve starověku (1). Díky svému nutričnímu profilu a předpokládaným zdravotním účinkům si quinoa právem vydobyla místo v síni slávy superpotravin. V současnosti se pěstuje po celém světě, tedy samozřejmě v oblastech, kde má příhodné klimatické podmínky. Svým astronautům ji na cesty do vesmíru balí i NASA. Jaká jsou její hlavní pozitiva, která na vás možná zapůsobí jako motivace k pravidelné konzumaci?

Jedna porce, mnoho živin

Jeden šálek této přirozeně bezlepkové pseudoobiloviny může zprostředkovat osm gramů bílkovin a pět gramů vlákniny (2). Tyto látky sehrávají důležitou roli v pocitu sytosti, což z quinoi dělá dietního spojence. Výhodou je také malé množství tuku. Ano, i ten je třeba, protože se v něm rozpouštějí určité vitaminy. Ze zmíněného jednoho šálku načerpáte také 15 procent denní doporučené dávky železa, 18 procent přijmu zinku, poloviční denní příděl manganu, 22 procent dávky fosforu a sedm procent draslíku (2). To ještě není vše, protože získáte i antioxidační rostlinné sloučeniny kvercetin a kempferol, které díky protizánětlivým vlastnostem neutralizují volné radikály a chrání buňky, čímž podporují celkové zdraví a omezují riziko mnoha chronických chorob (3).

Podpora metabolismu i regulace cholesterolu

Z četných vědeckých výzkumů vyplývá, že lidé, kteří quinou jedí pravidelně, mají nejen nižší tělesnou hmotnost, ale i nižší hladinu škodlivého cholesterolu a lépe fungující metabolismus (4). Kromě toho se zjistilo, že tato potravina přispívá i optimalizaci krevního cukru (5), čímž předchází rozvoji diabetu (6). A je tak snadné ji zařadit do jídelníčku! Quinou lze využít při přípravě slaných i sladkých jídel, má jemně oříškovou chuť a uvařená je natotata.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168917/nutrients, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6651730/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31919583/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29130716/, (6) www.mdpi.com/2072-6643/14/11/2331/htm






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat